Wednesday, December 30, 2015

Buat INSAN yang dulunya kekasih..


Kusangkakan panas berpanjanganRupanya gerimis, rupanya gerimis mengundangDalam tak sedar ku kebasahan
Pernah juga kau pinta perpisahanAku sangkakan itu hanyalah gurauanNyata kau serius dalam senyuman
BUKAN SEKEJAP DENGANMUBUKAN MAINAN HASRATKUENGKAU PUN TAHU NIATKUTulus dan suciSenang benar kau ucapkanKAU ANGGAP ITU SURATANSIKIT PUN RIAKMU TIADA TERKILAN
HANYA AKU SEPARUH NYAWAMENAHAN SEBAK DI DADASedangkan kau bersahajaBerlalu tanpa kataTERASA DIRI AMAT TERHINA KAU LAKUKAN
Sia-sia kukorban selama iniJIKA KASIHKU, JIKA HATIKU KAU GURISDalam tak sedar ku menangis..
Aku tak pernah mintak kesusahan selepas ni dalam hidup kau.. tapi Allah Maha Adil.. setiap rintihan aku Allah dengar.. penuh dengan rasa menyesal yang tak BERKESUDAHAN sampai sekarang.. doa yang tak pernah putus, aku mahukan yang terbaik dalam hidup kau sekalian seluruh keluarga kau dalam baik baik.. di jaga dan terjaga.. 
Sama aku.. bila semuanya dah berenti bagi aku..aku berenti untuk tengok semua macam pandangan aku dulu.. yang bagi kau cukup sia sia.. aku tak salahkan dari pertama kali kau mintak hubungan ni semuanya okay.. tapi aku terkilan.. terkilan yang tak terhitung tingginya.. sampai aku takot nak tengok and merasa semuanya.. 
Relationship ni betul macam kau cakap.. aku tak ada setandingan dari sahabat sahabat kau.. aku sendiri tak pernah memburukan sesiapa dari kalangan kau selebihnya aku hormat.. tapi untuk sekali, pernah kau terpikir perasaan aku bila "sahabat" kau "puji" aku depan kau?? pernah aku mengadu apa apa melainkan kau sebut sebut dulu.. hmm
Masa aku peruntukan.. suku je aku bagi untuk diri aku sendiri.. selebihnya untuk kau.. kadang, aku rasa mungkin sebab aku mahukan yang terbaik.. tapi salahnya terbaik cuma dari pandangan aku.. kau sikit tak berbunyi.. 
AKU TAK MENYESAL untuk kau.. 

Monday, December 7, 2015

IgA buah pinggangku..

Bismillah..

Nak simpan cerita yang palingggggg aku suka diam kalau orang orang suka tanya.. even kawan baik pon aku lebih suka diam.. sebab aku rasa nanti2 dorang akan taw sendiri.. huhu
so ni kisah perjalanan aku fasal buah pinggang yang aku "jaga rapi" bertahun tahun lamanya :)

2003, 13 tahun, Tingkatan 1
Mula mula sebab urine berdarah.. dengar seram je.. actually masa umur aku ni kire dah 2 tahun aku urine berdarah.. sejak darjah 6 seingat aku sebab mase aku bercuti kat terengganu tu aku dah perasan.. tapi tak amik kisah sangat.. SEBAB aku sendiri pon xtw yang keluar tu darah cume nampak urine tu pekat sangat **maaf

Sampailah aku masuk tingkatan 1.. aku dah kerap demam.. dalam sebulan tu kerap sangat.. baik demam baik demam.. tapi pergi klinik pon macam biasa amik ubat and makan.. surut demam pastu demam balik.. ulang ulang lah sampai satu hari aku betul beatul tak larat nak bangon.. mak yang papahkan masuk bilik air.. lepastu mak macam terperasan urine aku pekat sangat.. mak tanya dah lama ke macam tu.. aku angguk.. demam kali tu mmg lemah gila.. mak terus amik bekas putih **bekas taufufa.. sekali isi mak terperanjat.. termasuk aku sekali teranjat.. aku pon pelik tu darah ke urine.. mak aku pon terus call bapak aku and bawa pergi klinik lagi sekali.. mase tu malam dokter nk test urine tapi mase tu jugaklah aku baru perasan ak dah jarang terasa nak buang air kecik **kencing tak lawas.. sejak bila pon tak ingat sampai terpaksa malam tu aku bawak balik botol test urine.. esok baru bagi dokter.. dokter check and result urine aku ade protein.. dokter cakap mungkin ada masalah buah pinggang.. terus dokter buat surat untuk rujuk hospital.. masa tu kawan pertama yang aku call bagitahu hal ni Farah Syaza.. 

So tahun 2003 ni la tahun paling banyakkkk aku ulang alik hospital.. mule2 rujuk swasta sebab mak tak nak lambat2.. Hospital kat Jalan Ipoh.. dok 10 hari tapi satu apa pon tak boleh bagitw result.. last dia kate aku kene buat rawatan scoping.. mak decide nak keluarkan aku dari situ sebab dah macam tak betol.. dokter klinik bgtw aku mybe ade masalah kidney tp xde susulan ke pakar buah pinggang pon..

Then tukar ke hospital PPUM.. sehari je dokter dah bawak aku jumpa pakar buah pinggang.. dokter suruh masuk wad nak uji tahap buah pinggang.. lusa aku admit wad.. and 1st time kena biopsi.. sakit? sakitttt laaaa.. result dokter bgtw aku kena dah tahap 4.. SLE.. means tahap kerosakan tu tahap 4.. sampai dokter nak tolong samankan hospital yg kat Jalan Ipoh tu sebab penyakit aku dah masuk penyakit kronik lambat tindakan macam2 boleh jadi.. tp mak kate tak payah.. asal aku dpt rawatan spttnyer pon dah okay sgt2..

Susah.. mase tu aku baru form 1.. sampaikan final exam pon aku tak dapat masuk sbb terlalu fokus keluar masuk wad..

Ubat yang aku telan.. banyak.. steroid prednisolone, simvastatin, losatan pastu banyak lagi.. tapi berperingkat la.. 

2004, 14 tahun, Tingkatan 2
Dokter dah suruh buat rawatan baru.. kimoterapi.. mase tu aku dah tak pikir apa.. sebab dah jadi bahagian aku kan.. even nampak macam biasa je.. ubat dicucuk macam masuk air tu je.. tp tak de lah amountnyer banyak macam tu.. 1st kena tu biasa je.. balik umah bole panjat2 pokok lagi.. sekali esok pagi aku tak boleh bangon.. badan bisa2.. muntah2 teruk.. YA ALLAH azabnya.. tapi sabar.. 

Mase tu dokter cakap maybe aku kena buat sampai 6 kali.. 2 bulan sekali.. sekolah pon datang tak je.. sampai dokter nk buat surat suruh aku rehat dulu dari sekolah.. tapi aku nangis2 tak nak.. dokter sruh tunjuk result exam sbb takot ganggu mase balajar aku.. tp Alhamdulillah Allah jaga aku.. exam and study aku tak ade masalah.. aku teruskan sekolah macam biasa..

Kali ke 2 kena kimo aku pengsan.. sakit teramatttt..sampai dah tak boleh ingat apa.. sedar sedar dah dlm emergency room.. dah okay sikit baru dapat masuk wad.. rupanya gastrik sebabkan ubat kimo yang aku kene semalamnya.. dokter tambah lagi ubat.. ubat gastrik paling tinggi dos nya..

Setiap kali kene kimo tu ade je side effectnyer.. tak termasuk muntah muntah teruk.. demam.. badan sakit sakit.. pernah aku kena kayap api kat belakang badan.. bisanya jangan cerite la..

Sampailah satu hari dokter kate tak puas hati dengan result 6 kali kimo tu.. dia nak sambung lagi 4 kali.. tapi kali ni sebulan sekali.. YA ALLAH.. mase tu terasa beratnya beban aku pikul.. sebab azab kimo tu Allah je tw.. 

Habis je 10 kali kimo dokter suruh stop dulu..
ha?!! means ade lagi ke? janji 10 kali je? hahaha.. redhalah Jurinnnn..

2005, 15 tahun, Tingkatan 3
Dokter kesian tengok aku.. 10 kali dah bagi kimo.. so dokter bagi stop dulu and rehat.. tapiiiiiiii kena sambung balik lepas habis sekolah.. means rawatan kimo aku tak habis kat situ.. lagipon mase ni dokter paham aku ade exam PMR..

kali ni ubat ubat aku makan makin bertambah.. dokter selalu cakap dia tak puas lagi dengan result aku.. dokter pon maseh diagnosis.. 

Batuk2 pon makin teruk.. tapi setiap kali x-ray tak de pape.. mase tu dokter bgtw even aku batok sekali pon terus kene admit ke wad.. bayangkan hidup aku dengan wad.. macam keluarga.. hehehe.. keluarga yang sangat bahagia.. hahaha..

Perubahan yang ketara sangat kat bentuk fizikal aku.. aku ni dah la ade ketinggian yg comel.. hahahaha.. bila terlalu banyak makan ubat steroid muka aku yang dulu sebujur sirih bertukar jadi sebolat doremon.. kikiki.. orang panggil face moon.. tak TIPU wehh.. badan yang dulu macam lidi bila tolak ngan angin pon tumbang tapi bertukar ala ala chubby gitu.. mase tu berat aku 50kg dari 32kg di tingkatan 2.. WOW! hehehe..

2006, 16 tahun, Tingkatan 4
Result makin teruk mase tu.. kaki pon makin bengkak.. buah pinggang susah nak kawal dah.. dokter makin risau.. dokter tambah ubat lagi.. tak ingat lansong name ubt tu.. tapi aku kena makan dalam tempoh setahun.. rawatan lain macam biasa.. mase ni je aku dah kene 3 kali biopsi which is setahun skali.. klu org tanya aku still cakap sakitttt.. hahahaha

Masa ni aku gagahkan jugak nak diet.. sbb dokter risau aku kene penyakit lain pulak kalau tak jage makan and berat terus menaik.. so aku amalkan diet.. Alhamdulillah.. progress diet tu semakin boleh diterima oleh perutku.. kikiki..
Aku still ikot aturan hidop macam biasa.. ubat.. wad.. sekolah.. hmmm.. aku seolah olah manusia tak reti nangis.. sebab aku tak nak org tanya tanya pasal kesihatan aku.. aku cuba elak sedaya mungkin bila orang bertanya.. aku tak nak orang simpati.. aku tak nak orang kesiankan aku..aku lupa aku sakit bila kat rumah.. macam biasa.. 

Tapi kat wad aku sedar diri.. huhu.. duduk kat katil wad aku termenung tegok orang orang yang masuk wad sama.. pikirkan mase depan.. sape nk amik keje klau tw aku sakit cenggini.. sape nanti nak kawen dengan aku.. huhu.. macam macam lah.. aku pikir mungkin sebab mase tu aku belum matang..

2007, 17 tahun, Tingkatan 5
Ubat yang sama.. ulang alik sepital..

Mase ni muka dokter suspen.. dia panggil parent masuk bilik sekali dengan aku.. dia bagitaw kes aku complicated.. even dorang mule mule diagnosis aku pesakit SLE buah pinggang tp dokter kate dorang still study pasal kes aku.. last last dorang confirmkan aku bukan kena SLE tapi IgA.. sudahhhhh.. aku dah cuba memahami SLE tapi dokter kate bukan pulak.. sebab dokter cakap pesakit SLE and IgA ni tak jauh beza.. tapi dah lama baru akan nampak pebezaan..

Die cerita IgA ni berpunca sebab antibody aku tak sihat.. tak normal macam org lain.. so ada antibody yang bekerja dalam buah pinggang aku terganggu.. itu penyebab buah pinggang aku jadi tak sihat.. lebih senang nak paham buah pinggang aku membengkak..

Sedihnya, dokter cakap memang tak ada ubat untuk merawat.. tapi ubat ubat yang aku makan ni cume untuk mengelakkan buah pinggang aku cepat merosak.. dokter estimate mungkin lagi 10 atau 20 tahun akan datang buah pinggang aku akan rosak jugak..

Penah mase tu ade dokter pakar dari Singapore datang jumpa aku mintak aku follow dorang ke singapore untuk buat kajian pasal penyakit aku.. sebab penyakit ni tak ramai kena or tak ramai taw pon.. nisbah terlalu sikit.. dorang siapkan contract 3 tahun untuk aku.. and dalam contract tu aku tak boleh pregnant.. aku dah sikit lagi nak sign tapi prof tak bg pergi.. dia risau kalau jadi apa apa kat aku..

Start tahun ni jugak dah macam macam penyakit lain datang.. sebabkan buah pinggang and antibodi tak sihat jadi penyakit lain senang dapat.. sendi sendi makin sakit.. darah tinggi.. kolestrol aku pon tinggi.. dokter suruh diet lagi.. takot takot ke jantong pulak..

Mase ni aku dah kerap kena masuk ubat antibodi dalam badan.. 3 hari berturut turut.. sampai aku terpaksa bawak jarum tu pergi sekolah.. sebab tak nk duduk wad.. tapi kawan kawan semua tak tw sebab aku tutop pakai bandage sampai tertutop keseluruhan jarum.. 3 hari bukak jarum membengkak tangan.. hahaha

Sekarang...
hmm.. ubat ntah kemana.. buku rawatan pon ntah kemana.. kadang orang tak paham.. huhu.. aku stop pergi hospital tu betol betol kehendak aku sendiri.. bukan give up tapi mana mana aku interview kerja mesti majikan akan tanya "ada penyakit kronik?" even kalau kita isi mana mana borang pon ada jugak soalan tu.. sape nk amik pekerja yang kerap ade temujanji dokter kan.. pastu kalau kena masuk wad dah kene cuti berhari2 lagi.. keje kemana pulak nanti.. pahammm.. bukan salah majikan tu..

biarlah Allah aturkan semuanya.. aku mampu berdoa.. kalau panjang umur, panjanglah masa kite bertemu.. kalau nak taw betul2 pasal IgA ni bole google je.. naseb kite tak kan permah sama.. Allah dah bagi yang terbaik.. aku tetap bersyukur.. Allah dah bagi nikmat lebih kat aku.. beruntungnya..huhuhu..

sekarang ni je dah 12 tahun mase berlalu dari 1st aku disahkan sakit.. dokter estimate 10 atau 20 tahun nti buah pinggang aku rosak.. tapi aku percaya Allah is the best planner.. rasenya kalau dah sampai mase pon aku lebih suka cara aku pergi tak menyusahkan mak ngan bapak..

agak agak dari mana aku belajar berdikari? sejak Allah hadiahkan dugaan.. tapi Allah balutkan dengan semangat aku..

Buah pinggangku, baik baik sajalah kamu.. jangan bebankan sape sape.. biar kite je yang merasa.. sabarlah.. sampai masa kite akan pergi ke Pencipta.. kau pemberian terbaik tapi bukan pada tuan yang memilikinya.. maaf..

12 years and still counting..




Wednesday, December 2, 2015

Chipsmore

Punye excited sbb da lame xsembang lama lama cm semalam.. beronok sangat rasenye.. mcm biase.. Mr. Cool tu tanya mcm2.. tapi malam semalam mcm xcool.. hahaha.. dia tak puashati.. aku buat tak layan je bila dia cakap "susah aku kalau kau xde.."  2kali kot die ulang.. aku selamberk je xendah..
hahaha

padahal kau tahu x aku punyer happy mengalahkan rase esok nak raya! hahaha.. eh! bukanlah suka raya sangat.. kau tu ego.. susah nk dengar kau cakap cmtu..

Even orang lain xnampak, tapi kau nampak.. uwaaaa kau suke wt aku terharu senyap senyap.. 

SUSAH nak habaq perasaan aku nih.. mule2 aku menyampah.. hang ajak aku pi tengok wayang la.. kluar makan la.. minum la.. textingnyer lagi.. tapi menyampah tu kadang kadang teselit rindu.. lagi 2 kali aku menyampah.. hahaha

kau tu memang Mr. Cool tp lebihnya kau Mr. Chipsmore.. kejap hilang.. kejap rindu.. kejap elok.. kejap moody.. pastu kata aku yang moody.. kau nampak x kite ni ego weh? TAK SERASI lansong..

Tapi bila dapat jumpe depan mate besembang dah macam tak ada hari esok lusa tulat tulit.. semua benda kau nk bagitahu.. sama lah aku.. kerja.. kerja.. kerjaaaaaaa..
hilang stress aku seminggu bila hadap kau..

kau ghindu aku x? aku? mmg TAK LA!








Sunday, November 22, 2015

CHERN WAH

About this guy..

How I really miss him..

Sebelum start keje, pegi pantry dulu.. lalu depan meja dia.. dia mesti cakap.. "Siti, nk ikot.."
aku senyum.. kiteorang buat kopi sesame.. sambil pandang tingkap depan.. and die cakap.. "Siti.. I rindu dia.." aku pandang.. senyum..

kiteorang pon turun beli roti.. and die cakap lagi.. "Siti.. dulu kan I selalu belikan dia roti & air milo for her breakfast.." aku pandang buat muke lepastu senyum.. layankan je.. sebab esok dia akan ulang ulang lagi conversation yang sama.. actually since kiteorang rapat..

Dia sayang sangat masa lepas dia.. bila kiteorang pergi site sesame pon dia akan pasang lagu jenis love song gitu.. connect dari pendrive dia.. lagu jiwe jiwe.. so aku tw sebab tu dia susah nk move on.. esoknya, aku pinjam pendrive dia and aku padam semua lagu2 tu.. and dia cakap dia appreciate apa aku buat.. hahaha.. padahal muka terpaksa..

Aku biarkan je dia nak cerita cerita masa lepas dia.. aku marah pon esok dia akan cakap lagi.. hehe.. dah padam lagu dalam pendrive dia pegi beli CD.. haha..

Pernah sekali kiteorang pakai baju yang sama pegi ofis.. ha tu lawak.. dia tak nak dekat dengan aku lansong sehari tu.. sambil marah marah kenapa aku kena pegi ofis pakai kemeja laki.. tak pasal pasal sama.. okay, dulu aku memang suka pakai kemeja laki sejak2 bos suruh masuk site.. aku rembat adik aku punya baju.. tp tu la dalam banyak banyak baju kemeja boleh same.. :p

lepas tu dia selalu complain kenapa aku suka pakai baju cutting laki.. "You tak reti ke pakai baju baju ladies? blouse? macam bla bla bla... " hahaha.. sebab aku site la! tp yela, boleh je kalau nak pakai blouse bagai2 tu tp sekati la.. bhahaha

Kalau boss ajak kiteorang 1 ofis keluar makan, dia mesti nak jalan sebelah aku.. dah masuk mall orang orang dok pandang.. ofkos kalau aku pon aku pandang.. hahaha..
caring dia mengalahkan boifren.. kekadang la.. haha..

Chern, now you diam and hilangkan diri.. last you cakap kalau I nak cari you cari kat kedai coffee.. sebab masa tu you dah jadi pembancuh coffee.. merepek kan? berapa ribu kedai coffee I kena cari? rasa nak lempang.. hahaha.. tapi tak pelah.. kalau I pon I akan buat benda yang sama..

Dah 3 tahun pon.. nampaknya you memang dah tak kenal kalau terjumpa pon.. hahaha.. sebab sekarang I jenis pakai blouse.. skirt labuh.. heels.. shawl lilit sane sini.. and some of makeup on my face.. haha.. plus, I dah kurus ok..
Mungkin nanti nanti I jumpa you kot.. mane tw :p



Friday, October 23, 2015

23 okt 2015
16:35pm

Muhammad Saflan,

Hi... saya tak dapat lupakan awak lagi. 



Monday, November 3, 2014

Yang terakhir kali..

Hi saflan, officially kite break 24/10/2014.. setahun 5 bulan lamanya...

Saya berenti untuk 'memaksa' awak.. berenti 'mendesak' awak.. perasaan yang dulu hanya Allah yang tahu.. tak pernah sedetik untuk saya pikir sampai ke sini..

Indah... Manis... Allahu

Berat rasanya.. sakit... tapi saya tahu ini yang awak nak... keinginan awak lebih tinggi.. even bercara cara untuk saya memujuk.. tak terdaya..
Mungkin sebab perasaan sayang awak makin kurang untuk saya sebab tu terlalu mudah bagi awak saflan.. tapi bagi saya.......

terlalu banyak angan angan yang saya simpan untuk kita.. banyak sangat saflan... sampai susah untuk saya untuk lupa satu persatu.. walau saya cuba.. biarlah bertahun untuk saya buangkan semuanya.. biarlah masa terus bersama saya.. mungkin terlalu tinggi harapan saya untuk 'kita'... cukup sempurna awak bagi saya..

Saflan.. awak ingat tak, bermacam macam kite lalui perit jerih manis tangisan yang ada selama ni.. mungkin betul apa yang awak cakap.. awak terlalu yakin untuk menilai saya,, ya Saflan.. saya banyak kekurangan.. tak seindah pandangan yang awak harapkan..
Susah senang bersama.. segala tohmahan.. semua cerita cerita kita lengkap..

Untuk menghormati keputusan awak harini danhari hari berikutnya... saya terima atas segala penderitaan ni.. walaupun payah untuk terima.. sakit untuk ditelan..

Awak tetap yang terbaik dalam hidup saya.. selamanya perasaan ni akan terus ada.. sayang & cinta yang mendalam.. Biarkan saya bersama dunia saya yang awak rasakan saya mampu bahagia..

Terima kasih untuk semuanya.. saya terima.. saya maafkan dunia akhirat..





Tuesday, October 14, 2014

Time is Everything

Alan kata " Time is everything..." & "follow the flow..."

aku kata "......................................................."

Mungkin aku tak sanggup nak dengar lebih dari tu.. so ok.. kite go with the flow... InshaaAllah mungkin ini cara paling terakhir untuk kita..

pelan pelan kita ikot cara ni ye... sampai masa...... bawak haluan sendiri..

Zurin.... kuat zurin... kuat please! you're strong enough :(